Eherkenning aangiften

Omdat de Belastingdienst de privacy beter wil waarborgen, gaat de Belastingdienst naar één portaal voor ondernemers. Vanaf 1 februari 2020 kunnen werkgevers hun loonaangifte alleen nog doen via het portaal!

Het is u vast niet ontgaan. Ondernemers zijn boos op de Belastingdienst. Het doen van diverse (belasting)zaken kan in de toekomst alleen nog maar met een zogenaamde eHerkenning. De aanvraag hiervan gaat niet vlekkeloos en het kost de ondernemer bovendien ook nog eens geld. Een en ander is al in gang gezet door de Belastingdienst terwijl de Tweede Kamer nog geen goedkeuring heeft gegeven.

Omdat de Belastingdienst de privacy beter wil waarborgen, gaat de Belastingdienst naar één portaal voor ondernemers: Mijn Belastingdienst Zakelijk (afgekort: MBD-Z). Met een eHerkenning kan worden ingelogd op MBD-Z.

Ondernemers, niet zijnde IB-ondernemers, die zelf hun aangiften loonbelasting, vennootschapsbelasting en omzetbelasting verzorgen, hebben een eHerkenning nodig. Evenals werkgevers die met het UWV werkgeversportaal werken. IB-ondernemers blijven inloggen met hun Digi-D.

Vanaf 1 februari 2020 kunnen werkgevers hun loonaangifte alleen nog doen via MBD-Z. Voor de vennootschapsbelasting geldt als invoerdatum 1 maart 2020, namelijk het moment dat de aangifte vennootschapsbelasting 2019 gedaan kan worden. Ook voor de omzetbelasting wordt de MDB-Z ingevoerd, maar de invoerdatum hiervoor moet nog bepaald worden. Daarnaast gaat een eHerkenning ook nodig zijn voor aanvragen van douanevergunningen.

Met betrekking tot UWV aspecten wordt het werkgeversportaal per 1 november 2020 afgesloten. Vanaf dan dient de werkgever in te loggen met een eHerkenning.